Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Απολογισμός πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Την αναπτυξιακή πολιτική για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά και για κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά παρουσίασε σήμερα η διοίκηση της ΠΚΜ για τη χρονιά που πέρασε, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με μοναδικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2012.

«Σήμερα κλείνει μια σελίδα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ανοίγει μια καινούρια. Καινούρια στη λογική της αλλαγής του μοντέλου διοίκησης. Φεύγουμε από μια παρωχημένη και αναποτελεσματική λογική διοίκησης της απλής γεωγραφικής συνένωσης των Αντιπεριφερειών και μπαίνουμε στην εποχή της σύγχρονης και ενιαίας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο σε ενιαίο γεωγραφικό χώρο, αλλά και με ενιαία αναπτυξιακή κατεύθυνση», ανέφερε κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Για τελευταία φορά σήμερα παρουσιάζεται το έργο και τα αποτελέσματα του έργου κατά περιφερειακή ενότητα – Αντιπεριφέρεια. Από εδώ και στο εξής θα λειτουργήσουμε ως μια ενιαία Περιφέρεια κατά τομείς και ο απολογισμός που θα γίνει σε ένα χρόνο από τώρα θα γίνει τομεακά πια και όχι κατά γεωγραφική ενότητα. Με δουλειά, συνεργασία και σχέδιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να γίνει και θα γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Στη συνέχεια, ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τον απολογισμό της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, της οποίας ηγήθηκε το 2012.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στους τέσσερις κεντρικούς άξονες του έργου που υλοποιήθηκε στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, άξονες «που θα συνεχίσουν να διέπουν απαρέγκλιτα τη λειτουργία μας στη νέα εποχή διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Οι τέσσερις κεντρικοί άξονες αφορούν στη διαφάνεια και στη χρηστή διοίκηση, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην αξιοποίηση πόρων για την υλοποίηση έργων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και στην ανάπτυξη συνεργειών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. «Στοχεύσαμε στη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή μας και ταυτόχρονα στην κατασκευή έργων, αλλά και την ανάπτυξη πολιτικών, όπως για παράδειγμα στο πεδίο του τουρισμού, που αναβαθμίζουν συνολικά τη Θεσσαλονίκη και έχουν οφέλη για την τοπική μας οικονομία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκανε λόγο για τις δύο κεντρικές κατευθύνσεις στις οποίες επικεντρώθηκε το έργο που υλοποιήθηκε κατά το 2012 -τη διεκδίκηση και την εξωστρέφεια και τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. «Εστιάσαμε την πολιτική μας στη διεκδίκηση, και στην εξωστρέφεια, στοχευμένα και μεθοδικά, προκειμένου να αναδείξουμε όλα τα μεγάλα θέματα της περιοχής μας, ενώ παράλληλα βοηθήσαμε μέσα από δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.

Το συνολικό απολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Διονύσης Ψωμιάδης. Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και στις δράσεις της ΠΚΜ στον τομέα του τουρισμού, υπογραμμίζοντας την «τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη διοίκηση για την ενιαία ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων για το 2012 για καθεμία από τις επτά περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ ξεχωριστά, που εισηγήθηκαν οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου