Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣ : M.M.E. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ : M.M.E. 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Συστάσεις προς το κοινό για την σωστή χρήση των µέσων θέρµανσης (τζάκια-θερµάστρες καυσόξυλων) για την αντιµετώπιση της επικίνδυνης ατµοσφαιρικής ρύπανσης 
Ο οικονοµικά δύσκολος χειµώνας λόγω της κρίσης, στρέφει τους καταναλωτές προς τα φτηνά υλικά καύσης και τα παράγωγα τους ως επιλογή θέρµανσης της κατοικίας τους. 
Οι πανεπιστηµιακοί ερευνητές µας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για την ποιότητα του αέρα. Τα αποτελέσµατα δείχνουν επιβαρυµένους εσωτερικούς χώρους, µε το 60% των κρουσµάτων άσθµατος που παρατηρούνται στην Ελλάδα να οφείλεται στη ρύπανση των εσωτερικών χώρων. 
O Δήµαρχος Αµπελοκήπων – Μενεµένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου καλεί τους κατοίκους του δήµου που χρησιµοποιούν τζάκια ή θερµάστρες ξύλου να ενηµερωθούν για την σωστή χρήση τους, για να αντιµετωπιστεί η επικίνδυνη ατµοσφαιρική ρύπανση. 
Συγκεκριµένα σε δήλωσή του ανέφερε «Ήδη λόγω της άπνοιας και του γεγονότος ότι η περιοχή µας είναι στην χαµηλή ζώνη της Θεσσαλονίκης, το φαινόµενο της ρύπανσης της ατµόσφαιρας λαµβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Αν µάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχει ήδη µεγάλη επιβάρυνση λόγω της ανεξέλεγκτης βιοµηχανικής δραστηριότητας, η κατάσταση είναι πλέον επικίνδυνη». 
Πρέπει να λαµβάνονται προφυλάξεις για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος από την εκτεταµένη χρήση τζακιών και λεβήτων βιοµάζας -ξύλου. Συγκεκριµένα : -η χρήση µόνο των καυσίµων για τα οποία είναι σχεδιασµένος ένας λέβητας. -η χρήση εγκεκριµένης και καλής ποιότητας καύσιµης ύλης (τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και να έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν). -η αποφυγή της
χρήσης βαµµένων ή βερνικωµένων ξύλων, προϊόντων επιπλοποιίας, χαρτιών, πλαστικών, υφασµάτων, σκουπιδιών, καλωδίων και ελαστικών καθώς και ξυλείας εµποτισµένης µε χηµικά (για αργή καύση και εύκολο άναµµα). 
Σε διαφορετική περίπτωση επιστήµονες επισηµαίνουν τους κινδύνους απελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών στην ατµόσφαιρα αλλά και στο ίδιο το σπίτι (βαρέα µέταλλα, διοξίνες, αλογονούχες ενώσεις, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες ή και αέρια) που θα µπορούσαν να προκαλέσουν πνευµονικά προβλήµατα. 
Η Πολιτεία πρέπει να βρει λύσεις για την αντιµετώπιση της επικίνδυνης ατµοσφαιρικής ρύπανσης µε τη διοργάνωση ενηµερωτικής καµπάνιας για την σωστή χρήση των µέσων θέρµανσης,(καύσης, συντήρησης κ.λ.π.) καθώς και τη δηµιουργία ειδικών προγραµµάτων για τις σύγχρονες και οικονοµικότερες πηγές θέρµανσης, φροντίζοντας σύγχρονος να είναι προσιτές σε όλους. Ταυτόχρονα πρέπει να εξεταστεί άµεσα το ζήτηµα της µείωσης της τιµής του πετρελαίου θέρµανσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου