Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αθλητισμός


Γράφει ο Στάθης Γεωργιάδης

Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι κατά ένα μεγάλο μέρος εξαρτώμενη από την κεντρική εξουσία με όλα τα επακόλουθα μιας τέτοιας σχέσης. Θα πρέπει λοιπόν με τον έναν η άλλον τρόπο αυτή η εξάρτηση να «χαλαρώσει» και να πάμε στην επόμενη μέρα όπου η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναιπραγματικά ανεξάρτητη και πραγματικά αυτοδιοίκητη.

Οι δήμοι χρειάζονται σταθερή πηγή εσόδων για να μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τις υπηρεσίες που πρέπει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του σε μια εποχή δύσκολη και σκληρή όπου όλοι δεχόμαστε καταιγισμό μηνυμάτων, εικόνων και προτύπων βίας και κυρίως βιώνουμε μια οικονομική κρίση που έχει «τσακίσει» ένα μεγάλο κομμάτι του κοινωνικού ιστού.
Εδώ η τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να δείξει την άλλη πλευρά του νομίσματος:
τη χαρά του παιχνιδιού, την αξία της άσκησης και τη συμβολή της στην υγιή ανάπτυξη, την ομορφιά του υγιούς συναγωνισμού, της κοινωνικής ένταξης, της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
Ο αθλητισμός σε δύσκολους καιρούς κατά την άποψη μου μπορεί να είναι μια διέξοδος από όλη αυτήν την κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στον εαυτό τους και να μην θέλουν να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν.
Θα πρέπει πρώτιστα ευθύς εξαρχής να αποφασίσουμε ποιο μοντέλο αθλητικής ανάπτυξης θέλουμε για την περιοχή μας.
Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στηρίζεται στην ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη του τριπτύχου: μαζικός αθλητισμός, σχολικός αθλητισμός, σωματειακός - ερασιτεχνικός αθλητισμός, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας.
Μαζικός αθλητισμός
Ξεκινώ από τον μαζικό αθλητισμό γιατί μας αφορά όλους. Ο μαζικός αθλητισμός αποτελεί ουσιαστική, κοινωνική παρέμβαση, γιατί βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα προγράμματα μαζικής άθλησης έχουν ως σκοπό την ψυχαγωγία, την εκτόνωση από το άγχος και την καθημερινότητα, και βασικά την υποστήριξη της υγείας.

Μέσα από την συμμετοχή σ' αυτά, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση.
Όσον αφορά τους μαθητές, βελτιώνεται η μάθηση και η σχολική επίδοσή τους. Παράλληλα λειτουργούν και ως πρόληψη για διάφορες κακές συνήθειες: κάπνισμα και χρήση παράνομων ουσιών.
Μέσα από τον μαζικό αθλητισμό μπορούμε να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους πολίτες, μέσης και τρίτης ηλικίας για άθληση.
Να δημιουργήσουμε μικρούς χώρους άθλησης σε κάθε γειτονιά, να διευρύνουμε τα προγράμματα μαζικής άθλησης εντάσσοντας νέες δραστηριότητες (πεζοπορία - χορό).


Σχολικός αθλητισμός
Ο σχολικός αθλητισμός μπορεί να αναδειχθεί και από την τοπική Αυτοδιοίκηση και η παρέμβαση πρέπει να γίνεται σε διάφορα επίπεδα. Όπως με την στήριξη των σχολικών αγώνων.
Με προμήθεια αθλητικού υλικού
Με τη συντήρηση των αθλητικών χώρων των σχολείων
Με συντονισμό για την καλύτερη αξιοποίηση των αθλητικών δημοτικών χώρων Καθιέρωση προγράμματος ενημέρωσης γονέων και δασκάλων, ώστε να παρακινούν τους νέους προς τον αθλητισμό
Με την ένταξη των αθλητικών χώρων των σχολείων στον συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής.
Σωματειακός αθλητισμός
Οι δήμοι και οι αθλητικοί οργανισμοί μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό θα πρέπει να στηρίζουν το σωματειακό ερασιτεχνικό αθλητισμό σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουν.
Αύξηση των υποδομών ώστε περισσότερα παιδιά να οδηγούνται στα ερασιτεχνικά σωματεία.
Διεύρυνση της συνεργασίας με τα ερασιτεχνικά σωματεία ακόμη και μέσα από διάφορα τουρνουά για την εύρεση ταλέντων.
Η σχέση των αθλητικών οργανισμών με τα σωματεία πρέπει να διέπεται από τις έννοιες της συνεργασίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης και μέσα από τις αρχές που εκπορεύονται από το αθλητικό ιδεώδες.
Όσον αφορά την ανάπτυξη νέων αθλημάτων, πιστεύω, ότι πρώτα πρέπει να εξευρίσκονται οι κατάλληλοι χώροι και μετά να δημιουργείται το αντίστοιχο σωματείο.
Ώστε οι αθλητικοί οργανισμοί να μην γίνονται πεδία αντιπαράθεσης από άτομα που χωρίς κανένα κόστος δημιουργούν νέα σωματεία με νέα αθλήματα.
Πέρα από όλα αυτά, ένας αθλητικός οργανισμός μπορεί να δραστηριοποιηθεί και σε πολλούς άλλους τομείς, που θα συμβάλουν στην γενικότερη ανάπτυξη και διάδοση του αθλητισμού.
Ένας από αυτούς είναι η δημιουργία διαφόρων συνεδρίων, σεμιναρίων ή ομιλιών με θέματα των αθλητισμού, της υγείας, της διατροφής, του ντόπινγκ, και άλλων, που σκοπό θα έχουν την ενημέρωση των πολιτών και των αθλουμένων γενικά.


Μικρές και μεγάλες διοργανώσεις σε διάφορα αθλήματα, που δίνουν την δυνατότητα παρακολούθησης αγώνων υψηλού επιπέδου. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε συστηματική στήριξη, ενίσχυση και επιμόρφωση, μέσα από σεμινάρια, στα στελέχη του σωματειακού αθλητισμού. Προπονητές, αθλητές, διοικητικοί αυτοί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τον αθλητισμό.


Ένας αθλητικός οργανισμός για να μπορέσει να αναπτύξει τον αθλητισμό στην περιοχή του, θα πρέπει να είναι ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και δράσης. Η μάχη πρέπει να δίνεται καθημερινά για την βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχομένων υπηρεσιών και των καταλλήλων συνθηκών άθλησης.


Ένα μεγάλο κομμάτι των αθλητικών οργανισμών για την προώθηση του αθλητισμού είναι η άρτια δομή, η σωστή στελέχωση του οργανισμού, η σταθερή χρηματοδότηση, η επιστημονική συγκρότηση.


Όλα αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω. Με την εφαρμογή τους θα έχουμε την μέγιστη επιτυχία στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην περιοχή μας.


Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε πολύ περισσότερο για τον αθλητισμό και την ανάπτυξή του.
Η εμπειρία μου λόγω της ενασχόλησης μου με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με έχει διδάξει ότι με συνεργασία και οργάνωση μπορεί να φέρουν απλό κόσμο κοντά στον αθλητισμό με τα γνωστά οφέλη.


Στάθης Γεωργιάδης.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λαγκαδά με τον Γιάννη Καραγιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου