Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Ο Σύμμαχος του Επιχειρηματία


*Του Γιάννη Ιωαννίδη 

Ζούμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η οξύτητα της σημερινής κατάστασης νομίζω ότι καθιστά την παράθεση και του παραμικρού επιχειρήματος ως περιττή.

Έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή που βγήκα σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα ότι κρίσιμοι θεσμοί, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε φορείς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να διαταχθούν, να οργανωθούν και να μάθουν να λειτουργούν ως εργαλεία ενίσχυσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μία σειρά από πρωτοβουλίες. Η δική μας πρόταση είναι εξειδικευμένη, στοχευμένη και σαφής. Προβλέπει την ίδρυση ενός νέου θεσμού, του «Συμμάχου του Επιχειρηματία», στο πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο θεσμός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο, με την μορφή της Τεχνικής Βοήθειας, στο πλαίσιο του «Νέου ΈΣΠΑ», του «ΣΕΣ».

Ο «Σύμμαχος του Επιχειρηματία» θα είναι μία ξεχωριστή, αυτόνομη υπηρεσία στελεχωμένη από ειδικά και εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη που θα έχουν ως μόνο έργο τους, την ολοκλήρωση συγκεκριμένων διαδικασιών που αφορούν τη σχέση του Επιχειρηματία με όλες τις μορφές κρατικής εξουσίας.

Ο «Συνήγορος του Επιχειρηματία» θα αναλαμβάνει εκ μέρους του Επενδυτή να τελειώνει εργασίες όπως: αδειοδότηση από φορείς όπως η Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, η Πολεοδομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες κλπ., Έγκριση διαδικασιών, παροχή πιστοποιητικών και εγγράφων, διενέργεια ελέγχων σε δικαιολογητικά όπως και μία σειρά από άλλες διαδικασίες.

Ο Επενδυτής θα πάψει να ασχολείται με ζητήματα που σήμερα του κοστίζουν πάρα πολύ σε χρόνο και χρήμα. Οι διαρκείς πονοκέφαλοι για το πού βρίσκεται κάθε χαρτί σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου, οι αγωνίες του για το πώς του συμπεριφέρεται ο κάθε Κρατικός Φορέας, η πίεση από τον οποιοδήποτε, η δυσφορία για τους ακολουθούμενους ρυθμούς του Δημοσίου θα ανήκουν πολύ σύντομα στο παρελθόν.

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας επιχειρηματίας σήμερα ασχολείται περισσότερο με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου παρά με το καθαυτό επιχειρηματικό του αντικείμενο. Ταλαιπωρείται περισσότερο από το Κράτος παρά από τις δυσκολίες της δουλειάς του.

Φρονώ ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει.

Και ο «Σύμμαχος του Επιχειρηματία» μπορεί να το αλλάξει δραστικά.

Άλλωστε αυτό επιβάλουν και οι συνθήκες της εποχής μας. Η Ελληνική Κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί από ιδεολογήματα που κατέστησαν την επιχειρηματικότητα αν όχι ποινικοποιημένη, σίγουρα ύποπτη.

Αρκετά με αυτές τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Το Κράτος, με όποια μορφή κι αν έχει θα πρέπει να συμπαραστέκεται και να βοηθά τον επιχειρηματία. Να τον ενισχύει για να επεκτείνεται διαρκώς, να τον συνδράμει σε κάθε του εγχείρημα. Μόνο έτσι ακόμη και όσοι θελήσουν να παρανομήσουν θα έχουν πραγματικό και πλήρη έλεγχο.
*Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Βουλευτής και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου