Κατάληψη στο κτήριο του διοικητηρίου της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ ΑΕ), πραγματοποίησαν το μεσημέρι δεκάδες έμποροι, που τα καταστήματά τους στεγάζονται στον χώρο, αντιδρώντας στην προωθούμενη δημιουργία αντίστοιχης αγοράς στη Βουλγαρία, μέσω θυγατρικής της ΚΑΘ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΘ ΑΕ επρόκειτο σήμερα να προϋπολογίσει δαπάνες για την επένδυση, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της εταιρείας για το 2013, κάτι που τελικά δεν έγινε, υπό την πίεση της κινητοποίησης των εμπόρων. Οι αντιδρώντες καταστηματάρχες, που συγκεντρώθηκαν στον χώρο, υποστήριξαν ότι τυχόν δημιουργία της αγοράς (σ.σ. πιθανότατα στο Μπλαγκόεβγκραντ), θα σήμαινε "λουκέτο" για τις δικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες αντλούν σχεδόν ένα στα δύο ευρώ του τζίρου τους από Βούλγαρους πελάτες. Σε ψήφισμα που επέδωσαν στη διοίκηση της εταιρείας, ζητούσαν την ακύρωση του έργου δημιουργίας της αγοράς στη Βουλγαρία και την απάλειψη, απ΄ τον -προς συζήτηση σήμερα- προϋπολογισμό της, των δαπανών για τη συγκεκριμένη επένδυση. Το δεύτερο αίτημά τους έγινε δεκτό και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν τις συγκεκριμένες δαπάνες, βγήκαν εκτός ατζέντας, γεγονός που
Τι λέει η διοίκηση Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ ΑΕ, Παναγιώτης Κακαφίκας, ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση για τη δημιουργία ή όχι της αγοράς στη Βουλγαρία δεν ανήκει στον ίδιο ή στη διοίκηση, αλλά στους αρμόδιους υπουργούς (σ.σ. η ΚΑΘ έχει ως μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο και εποπτεύεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αφού "η δημιουργία της αγοράς [στη Βουλγαρία] δεν έχει καν προκηρυχθεί, δεν είναι του παρόντος να προϋπολογισθούν οι όποιες δαπάνες", οπότε δέχτηκε το αίτημα των καταστηματαρχών για την απάλειψη του θέματος από την ατζέντα.
Στο απόσπασμα προϋπολογισμού του 2013, αναφερόταν -μεταξύ άλλων- η καταβολή ποσού ύψους 200.000 ευρώ, ως συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο για σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας στη Βουλγαρία, αλλά και άλλα ποσά, που σχετίζονταν με την επένδυση, όπως δήλωσαν στο ΑΜΠΕ κύκλοι του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, επισήμανε ότι το 40%-50% του τζίρου που πραγματοποιούν σήμερα οι έμποροι της ΚΑΘ προέρχεται από Βούλγαρους πελάτες, γεγονός που ωφελεί τόσο τους ίδιους, όσο και τους Έλληνες παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα διατίθενται έτσι και στη γειτονική χώρα. Εάν προχωρήσει ο σχεδιασμός της ΚΑΘ ΑΕ για τη δημιουργία της Λαχαναγοράς στη Βουλγαρία, σημείωσε, η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, θα οδηγηθεί σε μαρασμό.
«Αν γίνει η αγορά στη Βουλγαρία θα είναι υπερσύγχρονη, ενώ της Θεσσαλονίκης θα μείνει τριτοκοσμική, αφού λειτουργεί με προδιαγραφές του 1970. Αντί να εκσυγχρονίσουμε τη δική μας αγορά, για να αποκτήσει ρόλο στα Βαλκάνια, θέλουμε να δημιουργήσουμε άλλη στη Βουλγαρία. Ποια λογική έχει αυτό; Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από όλους τους φορείς της αγοράς ότι συντάσσονται στο πλευρό μας.
'Αλλωστε, καιρό τώρα, έχουμε αναρτήσει στην αγορά πανό, που αναγράφει "Αγορά στη Βουλγαρία ίσον εθνική προδοσία"», σημειώνει ο κ.Χαραλαμπίδης.
Read more: http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=69908:2012-09-17-15-24-01&catid=74:sites&Itemid=54#ixzz26k3AToUq
Seleo.gr News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου