Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2010


   Το ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ
αφιερωμένο στις ψυχές που χάθηκαν στην Πλατεία Τιενανμέν

Ο 54χρονος φυλακισμένος Κινέζος διανοούμενος Λιού Σιαομπό, μέσα από το κελί του, αφιέρωσε το Νόμπελ Ειρήνης στις «χαμένες ψυχές» της Πλατείας Τιενανμέν, στην εξέγερση του 1989.
Η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης πραγματοποιήθηκε στο Οσλο της Νορβηγίας χωρίς την παρουσία του βραβευθέντα Κινέζου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης ένδεκα (11) ετών, γιατί κατηγορήθηκε για «ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού συνέταξε την «Χάρτα `08», κείμενο που
ζητεί τον εκδημοκρατισμό της Κίνας. Η «Χάρτα `08» συντάχθηκε κατά το πρότυπο της «Χάρτας 77» των Τσεχοσλοβάκων αντιφρονούντων στη δεκαετία 1960. Η «Χάρτα `08» ζητά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια εκλογών για μια «ελεύθερη δημοκρατική και συνταγματική χώρα».
Μια άδεια καρέκλα, ένα μεγάλο πορτραίτο του που τον δείχνει χαμογελαστό κι ένα από τα κείμενα του, το οποίο διάβασε η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, εκπροσώπησαν τον Λιού Σιαομπό.
Μετά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τοποθέτησε το Βραβείο στην άδεια καρέκλα του Λιού Σιαομπό και η Λιβ Ούλμαν διάβασε το σημείωμά του: «Γεμάτος αισιοδοξία, κοιτάζω την έλευση μια μελλοντικής ελεύθερης Κίνας. Γιατί δεν υπάρχει δύναμη που μπορεί να θέσει τέλος στην ανθρώπινη αναζήτηση για ελευθερία και η Κίνα θα γίνει τελικά ένα έθνος που θα διοικείται από τον νόμο κι όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα κυριαρχούν».
Ο Λιού Σιαομπό βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2009. Μαζί με την δική του φωνή ενώνω κι εγώ τη δική μου για τις ψυχές που χάθηκαν στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Στον νεαρό που σταμάτησε τα τανκς στην Πλατεία Τιενανμέν αφιερώνω τους παρακάτω στίχους
Στην Πλατεία Τιενανμέν
Κεριά φυλακισμένα οι ψυχές
που σιγολιώνουν, μη θέλοντας
να σβήσει η φλόγα της ψυχής τους,
για λευτεριά και δίκαιο.

Κι εσύ ορθοπατείς
μόνος και λεύτερος,
αψηφώντας το θάνατο,
που έρχεται κατά πάνω σου γρυλίζοντας.

Μπροστά απ’ τις ερπύστριες των τανκς
στην έρημη πλατεία Τιενανμέν
τα στήθη σου ορθώνεις
για να πεις το δικό σου μέγα ΟΧΙ.

Όχι στους τυράννους που σε φυλάκισαν πριν γεννηθείς.
Δεν έφυγες ποτέ! Δεν χάθηκες εσύ!
Αγέρας δροσερός έγινες για κάθε φλεγόμενη ψυχή,
που η φωτιά της λευτεριάς αναμμένη κρατεί.τα στήθη σου ορθώνεις
για να πεις το δικό σου μέγα ΟΧΙ.

Όχι στους τυράννους που σε φυλάκισαν πριν γεννηθείς.
Δεν έφυγες ποτέ! Δεν χάθηκες εσύ!
Αγέρας δροσερός έγινες για κάθε φλεγόμενη ψυχή,
που η φωτιά της λευτεριάς αναμμένη κρατεί.
                                                                            Λάζαρος Κυρίζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου