Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για τον αναπτυξιακό νόμο



Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, κοινοποιώντας την επιστολή και στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Επικρατείας Δ. Σταμάτη και τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Π. Μπαλτάκο.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης εκφράζει την αντίθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ενδεχόμενο, που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, να αναλάβουν οι τράπεζες στην υλοποίηση του Επενδυτικού- Αναπτυξιακού Νόμου στο σύνολό του, τόσο δηλαδή για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των Υπηρεσιών του όσο και τα επενδυτικά σχέδια περιφερειακού χαρακτήρα που υλοποιούν οι Περιφέρειες της χώρας.
 Όπως επισημαίνει ο κ. Δ. Ψωμιάδης, «ένα τέτοιο ενδεχόμενο μας βρίσκει, εξαρχής, αντίθετους, γιατί στερεί από τις αιρετές Περιφέρειες το σημαντικότερο εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, καθιστώντας αυτές απλώς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς» και αναφέρεται σε παρόμοιες προσπάθειες ανάθεσης υλοποίησης του επενδυτικού νόμου είχαν ξεκινήσει και κατά το παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσουν, όπως για παράδειγμα «με την ανάθεση των ενισχύσεων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσων των ΠΕΠ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας και υπερχρεώνοντας τις επιχειρήσεις».
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης τονίζει
ότι «μέλημα της Κεντρικής εξουσίας και της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση επαρκών πόρων για τις Περιφέρειες και η ανάθεση αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα αναπτυξιακή πολιτική προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και ενταγμένη σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας» και ζητά από τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει «σε μια τέτοια απόφαση που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα δεν θα είναι και αποτελεσματική».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπλ. Περιφερειάρχη Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη διοίκηση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναλάβουν την υλοποίηση του Επενδυτικού-Αναπτυξιακού Νόμου στο σύνολό του. Τόσο δηλαδή για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω των Υπηρεσιών του όσο και τα επενδυτικά σχέδια περιφερειακού χαρακτήρα που υλοποιούν οι Περιφέρειες της χώρας.
Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μας βρίσκει, εξαρχής, αντίθετους, γιατί στερεί από τις αιρετές Περιφέρειες το σημαντικότερο εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής, καθιστώντας αυτές απλώς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
Μέλημα της Κεντρικής εξουσίας και της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση επαρκών πόρων για τις Περιφέρειες και η ανάθεση αρμοδιοτήτων, ώστε να μπορούν να ασκούν απρόσκοπτα αναπτυξιακή πολιτική προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες και ενταγμένη σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, όλες οι δυνάμεις είναι αναγκαίες. Στην κατεύθυνση αυτή και οι Τράπεζες έχουν να επιτελέσουν το δικό τους σημαντικό έργο, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους θεσμούς της.
Τέλος, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι παρόμοιες προσπάθειες ανάθεσης υλοποίησης του επενδυτικού νόμου είχαν ξεκινήσει και κατά το παρελθόν, στη δεκαετία του 1990, χωρίς ωστόσο να καρποφορήσουν. Το ίδιο συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν, με την ανάθεση των ενισχύσεων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσων των ΠΕΠ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας και υπερχρεώνοντας τις επιχειρήσεις.
Κατόπιν τούτων, σας ζητούμε να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια απόφαση που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ενώ παράλληλα δεν θα είναι και αποτελεσματική.

Με τιμή,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Δ. Ψωμιάδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου