Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Αμνηστία στους εγκλωβισμένους του "Τειρεσία"


Όσοι εντάχθηκαν στις λίστες του «Τειρεσία» κατά τη διάρκεια της κρίσης και είναι συνεπείς ως προς τις οφειλές τους θα αμνηστευτούν. Αυτό προβλέπει η ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς και της προσωπικής οικονομικής κατάστασης των εγκλωβισμένων σε αυτή την «μαύρη λίστα».

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί -κατόπιν συμφωνίας με τις τράπεζες- την μείωση κατά 30% των δόσεων των δανειοληπτών (στεγαστικά - καταναλωτικά) και κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης, δηλαδή να πληρώνει ο δανειολήπτης δόσεις έως και το 30% των μηνιαίων απολαβών του (νόμος Κατσέλη).

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το βάρος της μηνιαίας δόσης για τους δανειολήπτες,
χωρίς παράλληλα να επιβαρύνονται υπέρογκα οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που έχουν υπολογιστεί στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η χορήγηση αμνηστίας θα αφορά εκείνους που εντάχθηκαν στη «μαύρη λίστα» από το 2009 και μετά, αλλά έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εξοφλώντας τις οφειλές τους. 

Το μέτρο θα ισχύσει έως και το 2014 και σύμφωνα με τις τράπεζες θα λειτουργεί ως επιβράβευση εκείνων που παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές προς την εφορία

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 900 χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων στην εφορία ξεπερνούν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ.

Έτσι λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων, προκειμένου να εισέλθουν χρήματα στα ταμεία του Κράτους. Υπό αυτό το πρίσμα οι οφειλέτες θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα. 

Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων, εφόσον ο φορολογούμενος είναι συνεπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου