Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ καλά μαντάτα! "Φτιάχνω εργοστάσιο στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει μισθός κάτω των 1500 ευρώ"


Τι λέει η κόρη του πολυεκατομμυριούχου αυτοδημιούργητου, Κέλλυ Βλαχάκη για να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα της...
«Θέλω να εκπληρώσω το όραμα του πατέρα μου και να δημιουργήσω στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής των προϊόντων μας... 

Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με καλούς και όχι τους κατώτερους μισθούς».


Η Κέλλυ Βλαχάκη, κόρη του θρυλικού επιχειρηματία της αμερικανικής ομογένειας Ευτύχιου Βλαχάκη, που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες, στέλνει μήνυμα από την Καλιφόρνια μέσω συνέντευξης στην Μάγδα Λιβέρη του «Εθνους της Κυριακής» στην πατρίδα την οποία ο πατέρας της δεν λησμόνησε ποτέ.

Ο αυτοδημιούργητος Βαν Βλαχάκης -όπως τον αποκαλούσαν στις ΗΠΑ- από τα Χανιά, είναι ο ιδρυτής της Earth Friendly Products, μιας εταιρείας-κολοσσού, η οποία παράγει φιλικά στο περιβάλλον απορρυπαντικά για το σπίτι, με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ (Ιλινόις, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Μαϊάμι και Νιου Τζέρσεϊ) και εξαγωγές σε πολλές χώρες.

Ο ίδιος, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του, είχε αναγγείλει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» την κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα.


Σήμερα η κληρονόμος του υπόσχεται στη μνήμη του ότι θα τηρήσει εκείνη την υπόσχεση. 

«Ο πατέρας μου είχε δηλώσει πέρυσι στην εφημερίδα σας πως δεν θα υπάρχει μισθός κάτω από1.500 ευρώ. Σκοπεύω να τηρήσω τα λεγόμενά του!

Υποστήριζε επίσης πως ο καλοπληρωμένος υπάλληλος αποδίδει περισσότερο και ότι πρέπει να προσέχουμε τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς.

Στην Αμερική αυτή τη στιγμή η κατώτατη πληρωμή για τους εργάτες είναι 8 δολάρια την ώρα, εμείς πληρώνουμε 17..!!!!

Τα προϊόντα μας ήδη κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με την ονομασία Ecos, όμως το βασικό τώρα είναι να δημιουργηθεί το εργοστάσιο.

Ο πατέρας μου επιθυμούσε να κάνει την Ελλάδα κομβικό σημείο των επιχειρήσεών μας για Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή και να μεταφέρει εδώ μεγάλο τμήμα των επενδύσεών μας.

Το καλοκαίρι θα έρθω στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτώ κάποιες τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα, στο Κορωπί, στη Βοιωτία κ.λπ., ώστε να βρω την κατάλληλη για να ξεκινήσει η επένδυση».

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης αποτέλεσε εμβληματική μορφή για την ομογένεια. Η ζωή του έγινε ταινία, η οποία προβλήθηκε πέρυσι με τον τίτλο «Μια πράσινη ιστορία». Ηταν πατέρας τριών παιδιών, του Γιάννη, της Ελλης και της Κέλλυς και μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ των σπιτιών του σε Καλιφόρνια, Φλόριντα και Καραϊβική. Την οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζουν σήμερα ο Τζον και η Κέλλυ, την οποία μάλιστα εκείνος όρισε διάδοχό του και CEO.

Με σπουδές στα πανεπιστήμια UCLA και Chapman η Κέλλυ Βλαχάκη στα 36 της χρόνια καλείται να διοικήσει μια γιγαντιαία επιχείρηση: «Είναι τιμή και ευθύνη το γεγονός ότι εκείνος με έχρισε διάδοχό του. Ηταν ο καλύτερος πατέρας του κόσμου και ένας άνδρας συμπονετικός, γεμάτος ανθρωπιά για τους γύρω του.




Είχε περιβαλλοντικές ανησυχίες και έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Εργαζόμουν δίπλα του από τα χρόνια του σχολείου. Με έμαθε να μη με πτοούν οι δυσκολίες και με δίδαξε πως ο σωστός επιχειρηματίας πρέπει να έχει την ικανότητα να επιλέγει άξιους συνεργάτες. Εδινε μεγάλη σημασία στην επιλογή των ανθρώπων που είχε δίπλα του.

Ο πατέρας μου πίστευε στην πράσινη επιχειρηματικότητα και στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας. Επένδυσε σε αυτό το πιστεύω του και δεν έχασε. Επιθυμούσε μάλιστα αυτό το πνεύμα της πράσινης ανάπτυξης να ανθίσει και στην Ελλάδα. Θεωρούσε πως αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της χώρας. Δεν ήταν μόνο επιχειρηματίας αλλά και ένας άνθρωπος με όραμα και ιδανικά. Ελπίζω να μπορέσω να συνεχίσω το όμορφο παράδειγμά του».

H ZΩΗ ΤΟΥ

Ενσάρκωσε το αμερικάνικο όνειρο

Ο Ευτύχιος Βλαχάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1935 και σε ηλικία 18 ετών έφτασε στο Σικάγο με φοιτητική βίζα και μόνο 23 δολάρια στην τσέπη. Στην αρχή κοιμόταν σε άσυλα για άστεγους και δούλευε ως σερβιτόρος σε εστιατόρια, ενώ παράλληλα σπούδαζε Χημεία στο Roosevelt University. Στη συνέχεια εργάστηκε ως χημικός σε διάφορες εταιρείες που παρασκεύαζαν καθαριστικά προϊόντα.

Το 1967 δημιούργησε το δικό του εργαστήριο Venus Labοratories, το οποίο στην αρχή παρήγε σαμπουάν και κοντίσιονερ, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην παραγωγή καθαριστικών προϊόντων. Το 1987 τόλμησε ένα επιχειρηματικό ρίσκο στρεφόμενος αποκλειστικά στην παραγωγή πράσινων καθαριστικών και ιδρύοντας την Earth Friendly Products.

Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος τον Ιούνιο 2013 σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής»: «Τα προϊόντα μας είναι οικολογικά και η παραγωγή τους δεν βασίζεται πλέον στα παράγωγα του πετρελαίου αλλά στο δέντρο της καρύδας. Το πετρέλαιο κάποια στιγμή θα τελειώσει ενώ τα δέντρα της καρύδας όσο τα καλλιεργούμε θα υπάρχουν αιώνια...».

Οσο για την Ελλάδα, είχε πάντα θέση στην καρδιά του: «Ξέρετε, είμαι και νιώθω Ελληνας, ζω όμως στην Αμερική 60 χρόνια, και πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτή η χώρα δίνει μεγάλες ευκαιρίες. Μακάρι και η Ελλάδα να γίνει έτσι... Μακάρι σε κάτι να μπορέσω να επηρεάσω τους Ελληνες...». 


- See more at: http://www.gkourou.com/2014/05/1500_28.html#sthash.mXHQXqEh.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου