Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Surface Pro 3: Η επανίδρυση του ..PC!



Δυναμικά επανέρχεται η Microsoft στον αφρό των συσκευών με μια σούπερ συσκευή ταμπλέτα-laptop-PC!
Το μηχανάκι 3 σε 1 ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων...
Ποιός είναι ο Κύπριος δημιουργός του.


Τρεις δεκαετίες μετά την εμφάνιση των Windows και του PC, η Microsoft έδειχνε να βαδίζει στα αχνάρια του άλλου δεινόσαυρου της πληροφορικής, της πάλαι ποτέ κραταιάς ΙΒΜ. Ομως... «ποτέ μην πεις ποτέ» για όποιον εμπιστευτεί σε ώρα κρίσης την τύχη του στο ελληνικό δαιμόνιο...

Ο Κύπριος Πάνος Παναή (Panos Panay) δεν έχει διδακτορικό από κάποιο φημισμένο πανεπιστήμιο: πήρε το πρώτο του πτυχίο από το California State University στο Northridge και το μεταπτυχιακό του από το Pepperdine University. Στη Microsoft εντάχθηκε μόλις τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004. Αλλά μέσα σε 10 χρόνια αναρριχήθηκε στο κορυφαίο επιτελείο της γιγάντιας εταιρείας, ως υπεύθυνος για το hardware (Microsoft hardware Division) και ως αντιπρόεδρος, επικεφαλής του Surface Computing.

Το ανταγωνιστικό τοπίο που αντίκριζε την τελευταία πενταετία γύρω του ο Παναή ήταν αποπνικτικό για τη Microsoft. Στους φορητούς υπολογιστές (laptops) είχε αφήσει την Apple να αλωνίζει με τον MacBook Air, στις ταμπλέτες (tablets) είχε υπερφαλαγγιστεί τόσο από την επιτυχία του iPad της Apple όσο και από την «ανίερη συμμαχία» των Samsung - Google, στα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) το οικοσύστημα του Android την είχε καταστήσει θλιβερό κομπάρσο και στο κλασικό της πεδίο των προσωπικών υπολογιστών (PC) κινδύνευε να χάσει και τους τελευταίους πιστούς πελάτες, λόγω της εγκατάλειψης των Windows XP. Πώς θα μπορούσε να αποφύγει η αυτοκρατορία την πτώση της; 


Ο υπολογιστής «3 σε 1»
Μόλις μία μέρα πριν από του Αγίου Κωνσταντίνου, την Τρίτη 20 Μαΐου 2014, ο Πάνος Παναή «έκανε το θαύμα του»: παρουσίασε έναν υπολογιστή «3 σε 1», ικανό να λειτουργήσει εξαιρετικά αποτελεσματικά τόσο ως tablet και laptop όσο και ως PC. 

Κρίνοντας με πρόχειρη ματιά, μπορεί να πει κανείς ότι το Surface Pro 3 της Microsoft είναι απλά μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου μοντέλου της, Surface Pro. Ομως δεν είναι καθόλου έτσι. Το μοντέλο που παρουσίασε ο κύριος Παναή ενσωματώνει όλη την τεχνολογία και τη λειτουργικότητα που ονειρευόταν η βιομηχανία της πληροφορικής. Είναι μια ταμπλέτα με οθόνη 12 ιντσών και ψηφιακό πενάκι, που με το κάλυμμα-πληκτρολόγιο γίνεται φορητός υπολογιστής βάρους μόλις 800 γραμμαρίων και μπαταρίας διάρκειας 9 ωρών, αλλά συνάμα είναι ένας πλήρης υπολογιστής, με Windows 8.1 pro, γραφική κάρτα υπερυψηλής ανάλυσης, μνήμη 4-8 GB, δίσκο 64-512 GB και δύο κάμερες των 5ΜPixels.


*Φωτογ.Στο εσωτερικό της ταμπλέτας δεσπόζει ο λεπτότερος επεξεργαστής της Intel και ο καινοτομικός ψύκτης της Microsoft

Μέσα στο περίβλημα από μαγνήσιο του Surface Pro 3 θα βρει κανείς έναν από τους τέταρτης γενιάς επεξεργαστές της Intel, i3/i5/i7, αλλά δεν θα βρει... κανέναν ανεμιστήρα. Ενα πρωτοποριακό σύστημα ψύξης επιτρέπει σε αυτό το υπέρλεπτο ποιοτικό κατασκεύασμα (πάχους μόλις ενός εκατοστού!) να ανοίγει πολλαπλές εφαρμογές παραμένοντας πάντοτε ψυχρό και αθόρυβο. 

Αλλά και πάλι δεν είναι αυτές οι καινοτομίες οι λόγοι που το «καμάρι του Παναή» μάς κάνει να μιλούμε για επανίδρυση του PC. Είναι η συνδυαστική εναρμόνιση hardware-software-νεφοδικτύωσης (cloud computing) που κατάφεραν οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές της Microsoft. Για πρώτη φορά σε όλα τα χρόνια ύπαρξης των προσωπικών υπολογιστών είδαμε μια συσκευή να γίνεται τόσο «φυσική και βολική» στη χρήση όσο ένα φύλλο χαρτί με ένα μολύβι. Και αυτό το ψηφιακό φύλλο χαρτιού είναι τόσο ισχυρό ώστε να σχεδιάζεις επάνω του κτιριακά συγκροτήματα, να επεξεργάζεσαι με τα δάχτυλα και το πενάκι τις εικόνες τους στο Photoshop, να μετράς το κόστος τους σε παράλληλα ανοιχτά λογιστικά φύλλα, ή να τα συζητάς με άλλους και να σου κάνουν «σημειώσεις στο φτερό» από... ηπείρους μακριά.

Πανάλαφρο και ευέλικτο 
Τόσο από σχεδιαστική όσο και από κατασκευαστική σκοπιά, είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών το μηχανάκι που παρουσίασε τούτη τη φορά η Microsoft αλλά το κυριότερο είναι πως συνιστά για μας, τους τελικούς χρήστες της τεχνολογίας, την πρώτη πραγματικά λειτουργική απάντηση στις απαιτήσεις μας. Μια πανάλαφρη και πανίσχυρη συσκευή για όλες μας τις επεξεργαστικές ανάγκες. Μια συσκευή τόσο ευέλικτη ώστε να στέκεται σε όποια κλίση μας βολεύει, αλλά και τόσο ανθεκτική ώστε να δουλεύει και αφού μας πέσει στο πάτωμα. Και με προσαρμοστικότητα τέτοια που να μας επιτρέπει τον χειρισμό με τα δάχτυλα και τη σχεδίαση ή το γράψιμο με μολύβι, αλλά και τη δακτυλογράφηση σε πλήκτρα ή την κατάδειξη σε pad.



Τα χαρακτηριστικά του Surface Pro 3

Λειτουργικό σύστημα: Windows 8.1 Pro 
Διαστάσεις: 20 x 29 x 0,91 εκ.
Βάρος: 800 γρ. 
Δίσκος: 64 / 128 / 256 / 512 GB 
Οθόνη: 12 ιντσών ClearType Full HD
Ανάλυση: 2160 x 1440
CPU: Intel Core i3/i5/i7 
Γραφική κάρτα: Intel HD Graphics 4400
Μνήμη: 4 GB ή 8 GB RAM dual-channel LPDDR3 
Wi-Fi: 802.11ac/802.11 a/b/g/n
Bluetooth: 4.0 low energy technology
Μπαταρία: διάρκειας ως 9 ωρών 
Κάμερες: 5 MP, 1080 p HD (εμπρός και πίσω)
Μικρόφωνα: Stereo Dolby (εμπρός και πίσω)
Θύρες: USB 3.0, microSD card reader
Αισθητήρες: Περιβάλλοντος φωτισμού, επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, μαγνητόμετρο
Τροφοδοτικό: 36 W + 5 W USB 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου