Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γράφουν οι Παπαγεωργίου Αθ., Παρισόπουλος Γ., Ιωαννίδης Εμ....


Με το άρθρο 59 παράγρ. 2α του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ 180/22-8-2011 τ. Α’), το Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Εθνικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας Θεσσαλονίκης, Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενα (τότε) από τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού, καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύθηκαν σε ένα νέο Ν.Π.Δ.Δ., που συστάθηκε με την επωνυμία «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης – Ε.Α.Κ.Θ.», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλες οι δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, εκτός από το Καυτανζόγλειο Στάδιο το οποίο διοικείται από άλλο ανεξάρτητο Ν.Π.Δ.Δ., υπάχθηκαν στη διοικητική εποπτεία ενός και μόνο Ν.Π.Δ.Δ. το οποίο διοικείται από επταμελή Επιτροπή Διοίκησης και στο οποίο μεταφέρθηκε – μετατάχθηκε όλο το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετούσε στους φορείς που καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν, το οποίο κατά το χρόνο της συγχώνευσης ανέρχονταν σε 78 άτομα. Ήδη μετά τις πολλές αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί μόνο σε 31 άτομα και 4 αποσπασμένους από τη Γ.Γ.Α. υπαλλήλους. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ. περιλαμβάνονται 18 μεγάλα γυμναστήρια και 36 μικρά γήπεδα, καθώς και τρία μεγάλα κολυμβητικά κέντρα και σε σύνολο 3 πισίνες 50μ., 2 πισίνες 25μ. και 3 παιδικές πισίνες, οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται σε απόσταση 15 έως 30 χλμ μεταξύ τους και είναι διασκορπισμένα σε 6 διαφορετικούς δήμους, τα οποία φιλοξενούν και εξυπηρετούν 140 αθλητικά σωματεία, τοπικές και περιφερειακές επιτροπές αθλημάτων και ομοσπονδίες αθλημάτων, από 28 διαφορετικά αθλήματα και κατά συνέπεια αρκετές χιλιάδες αθλούμενους καθημερινά. 

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ. διεξάγονται πρωταθλήματα όλων των εθνικών αλλά και των τοπικών – περιφερειακών κατηγοριών και των 28 αθλημάτων που εξυπηρετούνται σε αυτές, καθώς επίσης και παγκόσμια, πανευρωπαϊκά, βαλκανικά και εθνικά πρωταθλήματα και αγώνες, όπως επίσης και εκατοντάδες φιλικοί αγώνες, ημερίδες και πολλές ακόμα διοργανώσεις (επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες, γενικές συνελεύσεις σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις ομάδων, πολιτικών και άλλων φορέων, κλπ). Ο συνολικός αριθμός των αγώνων κάθε κατηγορίας ή φύσεως που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ. ξεπερνά τους 1.000 ετησίως και σε αυτούς καθώς και στις εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν προσέρχονται θεατές, οι οποίοι στο σύνολο των εκδηλώσεων αριθμούν συνολικά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια και επάρκεια από τις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ. και μάλιστα να
απολαμβάνουν, όσο το δυνατόν, υπηρεσίες υψηλής ποιοτικής στάθμης. Το νέο νομικό πρόσωπο στερείται επίσης εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας (Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας), ενώ επιπλέον υποχρηματοδοτείται, αφού σε σχέση με το 2013 που έλαβε τακτική επιχορήγηση από τη Γ.Γ.Α. 3.000.000 €, για το 2014 υπέστη περικοπή 300.000 € και θα λάβει 2.700.000 €, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του εξόχως προβληματική. Ταυτόχρονα, ένα αναχρονιστικό και ξεπερασμένο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Εθνικών Γυμναστηρίων, καθιστά ιδιαίτερα προβληματική την αναζήτηση ιδίων εσόδων. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι  συγχώνευση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης ήταν μια ατυχής ιδέα, που δημιούργησε ένα δυσκίνητο χωρίς τα κατάλληλα μέσα και προσωπικό φορέα, που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα στην επιτέλεση του πολύ σημαντικού του έργου που είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ν.Π.Δ.Δ. να χρησιμοποιούνται στο έπακρον των δυνατοτήτων τους, εξυπηρετώντας και προάγοντας τον αθλητισμό και αυτό να μπορεί να γίνεται νόμιμα, με πνεύμα πρόνοιας και προστασίας όλων των εμπλεκομένων συμφερόντων. Προτείνεται, εκτός από την ενίσχυση του Ν.Π.Δ.Δ. με προσωπικό και πόρους, η παραχώρηση εγκαταστάσεων κατά κυριότητα ή κατά χρήση, ανάλογα με την περίπτωση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου